Tšivruain solan onnettomuus
          

27.5.2021

Tšivruain solan onnettomuusChivruay incident tragedy

Tšivruain solan onnettomuus (ven. Чивруайская трагедия, Tšivruain tragedia) oli kymmenen retkeilijän paleltuminen kuoliaaksi Lovozeron massiivilla Kuolan niemimaalla 27.–28. tammikuuta 1973. Menehtyneet olivat Kuibyševin ilmailuinstituutin opiskelijoita. Onnettomuutta on pidetty mysteerinä retkeilijöiden tekemien valintojen takia.

Tšivruain solan tapahtumat


Retkeilijät päättivät kiivetä Lovozeron massiivin huipulle, vaikka kaamoksen ilta jo pimeni. Myrskysi ja pakasti äkisti. Kylmä rintama kulki ohi. Tie alas laaksoon olisi ollut lähellä, mutta retkeilijät eivät valinneet sitä reittiä. He päättivät kulkea massiivin huipulla Kitkuain jokilaakson sivuitse. Tämän reitin kautta oli helpompi laskeutua alas laaksoon.

Seitsemän jäi odottamaan massiivin huipulle teltan päälle ja lähelle. Retkeilijät eivät saaneet telttaa pystyyn kovan tuulen takia. He eivät myöskään vaihtaneet lisää lämpimiä vaatteita päälleen tai siirtäneet reppujaan tuulensuojaksi. Kaksi onnistui laskeutumaan pitkälle alas laaksoon, mutta syvä lumi esti heitä pääsemästä turvaan kylään. Lisäksi he eivät voineet palata teltalle ylämäkeen myrskyä vastaan. Yksi retkeilijä yritti ilmeisesti palata teltalle, ja löytyi myöhemmin kuolleena Kitkuain laakson ylärinteestä melko läheltä solaa. Kaikki paleltuivat kuoliaaksi pakkasen ja tuulen takia.

Viisi kuoli teltan päälle. He olivat Kuznetsov, Pirogov, Gusev, Uškov ja Krivov. Läheltä löytyivät Martinan ja Novosiolovin ruumiit. Novosiolovin vaatteita oli Martinan päällä.

Lekant ja Zemljanov löytyivät laaksosta. Altšuller oli kuollut suunnilleen teltan kohdalle, mutta laaksoon noin 400 metriä alemmas melko lähelle solaa. Pysähtyneistä kelloista päätellen laaksoon lähteneet elivät tunteja kauemmin kuin massiivin päälle jääneet.

Tšivruain solan onnettomuus


Retkeilijät


  • Михаил Кузнецов – Mihail Kuznetsov, ryhmän johtaja
  • Сергей Гусев – Sergei Gusev
  • Юрий Кривов – Juri Krivov
  • Александр Новосёлов – Aleksander Novosiolov
  • Анатолий Пирогов – Anatoli Pirogov
  • Лидия Мартина – Lydia Martina
  • Юрий Ушков – Juri Uškov
  • Валентин Землянов – Valentin Zemljanov, toinen johtaja
  • Артём Лекант – Artjom Lekant
  • Илья Альтшуллер – Ilja Altšuller

Katso myösLähde:
Wikipedia: Tšivruain solan onnettomuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39