Täysikuu 2022 🌕 🌗 🌑 - Milloin on Täysikuu [KALENTARI 2022-2023] đź—“️
          

1.12.2023

Täysikuu 2022 🌕 🌗 🌑 - Milloin on Täysikuu [KALENTARI 2022-2023] đź—“️



MIKĂ„ ON TĂ„YSIKUU?

Kuulla on neljä vaihetta, jotka riippuvat sen sijainnista Maahan nähden. Täysikuun aikana koko kuu näkyy maan päällä.

Täysikuun neljä kuun vaihe ovat:

  • Ensimmäinen neljännes kuun vaihe

  • Täysikuu kuun vaihe

  • uolikuu kuun vaihe

  • Uusikuu kuun vaihe

Vuoden 2021 kuun vaiheet on lisätty alle. Kuun vaiheet nyt mukana.

Maata kohti oleva kuun puolisko on valaistu, ja se näyttää täysikuulta. Täysikuu muodostuu, kun Maan ja Kuun kiertoradat leikkaavat. Voidaan myös sanoa, että täysikuu muodostuu, kun Auringon ja Kuun kiertoradat leikkaavat.

MIKSI KUU VALAISEE?

Kun katsomme täysikuuta taivaalla, itse asiassa näemme Kuun pinnalta heijastuvan valon. Se heijastaa auringonvaloa takaisin maahan ja säteilee samanlaista valoa kuin Aurinko.


Voimme nähdä vain yhden kuun puolen, koska sillä on kiinteä suunta sen kiertäessä maata. Jos näkisimme Kuun toisen puolen, voisimme nähdä niin sanotun "uudenkuun" sen ollessa Maan ja Auringon välissä.

Kuu sen sijaan kylpee aina auringonvalossa; tämä valaistus kuitenkin vaihtelee koko kuun syklin ajan. Aurinko on kirkkaimmillaan täysikuun aikana.

Kun Kuu on Maan ja Auringon välissä, se näyttää puolikuulta tai neljänneskuulta. Uusikuu näyttäytyy, kun Maa on Auringon ja Kuun välissä, jolloin näemme täysikuun. Riippuen siitä, lähestyykö vai loittoneeko täysikuu, kuun vaiheiden sanotaan kasvavan tai hiipuvan.

MILLOIN ON TĂ„YSIKUU?

Saatat ihmetellä, milloin on täysikuu. Koska täysikuu ei ole harvinainen ilmiö, se voidaan nähdä kaikkialla maailmassa.

Kuulla on neljä vaihetta, joista jokainen kestää 29,53059 päivää. Siksi täysikuu on näkyvissä vähintään kerran kuukaudessa.

Nimi tulee kuun vaaleansinisestä väristä tänä aikana. Se saa nimensä sävystä, joka vaihtelee huomattavasti ajan myötä, ja sitä kutsutaan usein täysikuu "siniseksi kuuksi". Tietyn kuukauden toista täyttä kuukautta, kuten vuoden 2020 lokakuussa havaittu täysikuu, kutsutaan "siniseksi kuukaudeksi". Tämä toistuu 2,5 vuoden välein.


Nimestään huolimatta toinen täysikuu ei hehku sinisenä. Kuu voi esimerkiksi muuttua sinertäväksi tulivuorenpurkauksen tai metsäpalon johdosta, kun ilmassa on paljon tuhkaa, mikä hajottaa auringon punaista valoa.

Kuu on 384 000 kilometrin päässä, mutta kuun törmäyskraattereita ja vuoristoja voidaan tarkkailla tehokkailla kiikareilla.

TĂ„YSIKUU 2023 KALENTERI

Tarkasta alta olevasta täysikuukalenterista, milloin Suomessa on täysikuu.
TĂ„YSIKUUKUU
SusikuuTiistaina 23. tammikuuta 2024
SusikuuTorstaina 22. helmikuuta 2024
MatokuuLauantaina 23. maaliskuuta 2024
VaaleanpunainenkuuMaanantaina 22. huhtikuuta 2024
KukkakuuTiistaina 21. toukokuuta 2024
MansikkakuuTorstai 20.6.2024
Buck kuuPerjantaina 19. heinäkuuta 2024
Sampi kuuSunnuntaina 18. elokuuta 2024
Sadonkorjuu kuuSunnuntaina 18. elokuuta 2024
Metsästys kuuKeskiviikkona 16. lokakuuta 2024
MajavakuuTorstai 14.11.2024
Kylmä kuuPerjantaina 13. joulukuuta 2024

Superkuut ja mikroonit

Superkuu havaittiin kahdesti suomessa 27. huhtikuuta ja 26. toukokuuta 2023. Seuraava superkuu näkyy vuonna 2023. Vuoden 2023 kuukalenterin jälkeen päivitetty kalenteri lisätään vuonna 2023

MITĂ„ SUPER MOON ON?

Superkuu muodostuu, kun Kuu on lähimmässä pisteessään Maahan nähden. Superkuun koko voi olla jopa 14 % tavallista suurempi.

Mikrokuu on kuun tapahtuma, joka tapahtuu täyden tai uuden kuun aikana, kun satelliitti peittää enintään 12 astetta yötaivaasta. Mikrokuut eivät näytä yhtä kirkkailta kuin täysikuut, ja niitä voidaan tarkkailla paljaalla silmällä.

Mikroni on pienempi kuin täysikuun pienin ilmeinen koko, mikä vaikeuttaa sen näkemistä, muttei mahdotonta. Jos lähennät uuden tai täysikuun mikronista otettua kuvaa, näyttää kuin kuusta olisi purtu pala.

Kuunpimennystä voidaan seurata Suomessa 19.11.2021. Osittaisen pimennyksen alkuvaihetta voidaan havaita kaikkialla Pohjois-Suomessa Kemin ja Sallan rautatielinjan pohjoispuolella. Kuu näyttää tavallista tummemmalta.

MIKĂ„ ON MANSIKKAKUU?

Mansikkakuu on nimitys täysikuulle, joka osuu joka vuosi lähinnä päivänseisausta. Vuonna 2019 mansikkakuu oli 27. kesäkuuta, mutta koska tämä on karkausvuosi, vuonna 2020 kuu ilmeni 26. heinäkuuta. Suomessa ”mansikkakuu” näkyy 5.6.2021. Itse asiassa se näkyy jo puolikuussa matalalla läntisessä horisontissa. Kun näet kirkkaan punaisen värin iltahämärässä tai aamunkoitteessa, se ei ole Mars, vaan pikemminkin Alpenglow. Alpenglow on pölyn ja aerosolien, kuten höyryn ja typpioksidin valon hajautumisen aiheuttama ilmakehän punertava hehku auringonlaskun tai auringonnousun aikana. Mansikkakuu voi myös näyttää oranssilta kuulta.


Tätä ilmiötä kutsutaan myös "vääräksi auringonnousuksi" tai "vääräksi auringonlaskuksi". Suomeksi se tunnetaan nimellä Aurora Borealis tai revontulet, mikä tarkoittaa "ketun tulta". Tämä nimi tulee kuun vaaleansinisestä väristä tänä aikana.

Lähellä syyspäiväntasausta kuu voi olla myös vaaleanpunainen. Syksyllä ihmiset eivät kuitenkaan yleensä enää kutsu sitä mansikkakuuksi.


Mansikkakuun on peräisin Algonkin-heimojen uskomuksista. Algonkinit kutsuivat kesäkuun täysikuuta "mansikaksi", koska tämä oli aika vuodesta, jolloin mansikoita poimittiin. He käyttivät tätä nimeä myös marraskuun täysikuulle, joka merkitsi metsästyskauden alkamista ja vastateurastettujen eläinten lihan saatavuutta.

Pohjoisamerikkalaiset intiaanit kutsuivat heinäkuuta mansikkakuuksi tai ruusukuuksi. Euroopassa se tunnetaan nimellä ohrakuu, Einkornin vehnäkuun juhla tai ukkoskuu. 

MIKĂ„ ON KUUN KIERTO?

Kuun sykli on aika, joka kuulta kuluu planeetan ympäri kiertämiseen. Kuun kierto on yleensä noin 29,5 päivää, mikä on noin kuukausi maan päällä. Kuun syklin pituus vaihtelee kuitenkin sen mukaan, missä pisteessä planeetta on elliptisellä kiertoradallaan auringon ympäri.

VOIKO TĂ„YSIKUU VAIKUTTAA UNEEN?

On melko yleistä kuulla ihmisten sanovan, että täysikuu häiritsee heidän unensaantiaan. Tieteellinen tutkimus ei kuitenkaan tue tätä ajatusta.

Vuoden 2016 tutkimuksessa todettiin, että kuunkierron ja ihmisen unensaannin välillä ei ole yhteyttä. Tutkijat tutkivat kahden kuukauden ajan osallistujien sängyssä viettämän ajan sekä kuinka kauan he nukkuivat ja milloin he heräsivät.


He määrittelivät myös kuun vaiheet jokaisena yönä ilmoittamatta asiasta koehenkilöille.


Tutkimus on osoittanut, että vaikka jotkut ihmiset menevät nukkumaan aikaisemmin kirkkaina päivinä (ja lykkäävät heräämistä), toiset ovat aktiivisempia yöllä pimeinä päivinä (ja nukkuvat vähemmän) riippumatta siitä, onko päivä vai yö. Voi kuitenkin olla vaikeaa määrittää, johtuvatko unihäiriöt täysikuusta tai muista tekijöistä, kuten stressistä, melusta ja valosta.


Toisessa tieteellisessä tutkimuksessa havaittiin, että kuun syklillä ei ole vaikutusta unen laatuun. Tutkijat seurasivat yöllistä aivojen toimintaa 48 yön ajan. He havaitsivat, ettei unen kestossa tai laadussa ollut eroavaisuuksia riippumatta siitä, oliko kyseessä täysikuu vai uusikuu.

Ympäristön valon määrällä voi olla jopa suurempi vaikutus unensaantiin kuin kuun vaiheilla. Esimerkiksi ihmiset, jotka altistuvat kirkkaalle valolle yöllä, voivat kokea unettomuutta ja muita häiriöitä, vaikka he olisivat telttailemassa täysikuun alla sen sijaan, että he olisivat sisällä valot päällä."

Luettelo hyvistä täysikuuhun liittyvistä dokumenteista


1. Secret History of The Moon (täysikuu dokumentti) 

2. Ancient Aliens - Täysikuu

3. Secrets of The Moon (täysikuu dokumentti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39