Yhä löytämättä: Raisa Räisänen
          

30.5.2021

Yhä löytämättä: Raisa Räisänen



Yhä Löytämättä - Raisa Räisänen

Yhä löytämättä sarjan toinen jakso julkaistiin noin kolme kuukautta sitten. Tämä postaus siis tulee hieman myöhässä, mutta jos et ole jaksoa vielä katsonut niin kannattaa katsoa. Taustoitan hieman postauksessa tätä Suomen yhtä kuuluisimmista katoamistapauksista.

Raisa Räisäsen katoamistapaus


Raisa Maria Räisänen (s. 10. maaliskuuta 1983 Tampere) oli 16-vuotias NMKY:n koripalloilija, joka katosi Tampereen keskustassa lauantaina 16. lokakuuta 1999. Vuosia jatkuneesta kadonneen henkilön etsinnästä sekä henkirikostutkinnasta huolimatta katoamistapaus ei ole selvinnyt. Räisänen julistettiin kuolleeksi 15. lokakuuta 2007, ja hänen kuolinpäiväkseen merkittiin 16. lokakuuta 2004, jolloin katoamisesta oli kulunut päivälleen viisi vuotta.

Poliisi on pystynyt selvittämään Räisäsen liikkeet katoamisyönä tarkasti kello 22.50 asti. Sen jälkeen tiedot ovat silminnäkijöiden havaintojen varassa. Räisänen oli viettänyt iltaa samanikäisen naispuolisen ystävänsä kanssa Hämeenkatu 18:ssa sijaitsevassa ravintola Casablancassa noin kello 21.30–22.00. Hieman ennen kello 23.00 Räisäsen ystävä lähti Hämeenkadulta autokyydillä Huittisten Seurahuoneelle, mutta Räisänen ei mahtunut mukaan. Ystävä näki Räisäsen kävelevän Hämeenkadun yli takaisin Casablancan puolelle, mikä on viimeinen varma havainto hänestä.

Poliisi tutki tapausta ensin katoamisena, mutta muutti nimikkeen tapoksi viisi päivää myöhemmin. Syyskuussa 2019 henkirikostutkinnan nimike muutettiin murhaksi. Tapon syyteoikeus olisi vanhentunut 20 vuodessa.

Alkuvaiheessa Raisa Räisäsen epäiltiin hukkuneen Tampereen koskiin tai järviin. Räisästä on etsitty ruumiskoirien avulla ja naaraamalla muun muassa Tammerkoskesta sekä alueen isoista ja pienistä järvistä ja ojista. Vuoden 2017 tietojen mukaan Räisästä on etsitty Näsijärvestä viimeksi vuonna 2013.

2000-luvun alussa Näsijärven Koljonselällä kalassa olleen miehen uistimeen tarttui pitkiä, vaaleita hiuksia. Mukana olleen parturikampaamokoulutuksen käyneen vaimon mukaan ne olivat naisen hiuksia. Mies pelästyi ja heitti hiukset takaisin veteen. Hän muisti Raisa Räisäsen katoamisesta vasta myöhemmin, ja otti vuonna 2009 yhteyttä keskusrikospoliisiin. Vinkki tarkistettiin sukeltajan ja ruumiskoiran avulla, mutta Pirkanmaan poliisin mukaan kyseisestä kohdasta löytyi vain tukkeja.

Tutkinta siirtyi syksyllä 2005 keskusrikospoliisin hoidettavaksi. Se oli ainoa KRP:n tutkinnassa ollut katoamistapaus Tampereella.

Tapauksen tutkintalinjoista erikoisin liittyy syksyllä 2005 saatuun vihjeeseen, jonka mukaan Räisänen olisi Hämeenkadulla noussut mustaan limusiinityyppiseen museoautoon. Poliisin mukaan ainakin kaksi henkilöä olisi pakottanut Räisäsen väkisin auton kyytiin. Museoauton kuljettajaa, matkustajaa tai matkustajia ei ole tavoitettu. Uusista varmoista todistajista huolimatta poliisi pitää mahdollisena, että Räisänen olisi noussut auton kyytiin. Vuonna 2016 poliisi ei ollut sulkenut vihjettä pois, mutta kaikki voitava sen selvittämiseksi oli KRP:n mukaan tehty.

Ruusuja myynyt opiskelija näki kello 23–24 välisenä aikana Räisäsen näköisen tytön Hämeenkadulla KappAhlin edessä. Silminnäkijän mukaan tyttö oli keskustellut 2–4 nuoren kanssa. Poliisi ei ole tavoittanut kyseisiä henkilöitä. Myöhemmin ruusunmyyjä näki saman tytön kulkevan Kuninkaankatua pohjoiseen.

Kaupunkilehti Tamperelainen kertoi vuonna 2005, että Räisäsen tapauksesta oli ilmoitettu uusia vihjeitä. Niihin liittyi havaintoja autoista ja ulkomaalaisista miehistä. Autohavaintoja oli kolme. Niistä ensimmäisessä kullanvärinen Mercedes-Benz pysähtyi Hämeenkadun ja Kuninkaankadun risteyksessä vaaleahiuksisen tytön kohdalle. Autossa oli ollut ulkomaalaisen näköisiä miehiä. Toinen havainto oli Vanhan Postin kohdalta, jossa noin 30-vuotias ristiverinen mies oli taluttanut itseään pidempää vaaleaa naista henkilöautolle, jonka luona oli seissyt kaksi ulkomaalaisen näköistä miestä. Kaikki neljä olivat nousseet autoon, joka oli mahdollisesti Citroën Visa. Kolmanteen havaintoon liittyi punainen Ford Escort. Sillä liikkunut pienikokoinen ulkomaalainen mies oli jutellut Sokoksen edessä palelleen tytön kanssa katoamisyönä kello 22.45 ja 01 välisenä aikana.

Vuonna 2008 miestodistaja ilmoitti tanssineensa Tampereen Seurahuoneella Räisäsen näköisen tytön kanssa kahden kappaleen ajan. Tyttö kertoi tulleensa ravintolaan, koska hänen ystävänsä ovat tulossa sinne. Jakkupukuun ja korkokenkiin pukeutunut tyttö oli asiakaskuntaan nähden hyvin nuori. Hän oli kylmissään ja kädet olivat ”aivan jäässä”. Myöhemmin mies ei enää löytänyt tyttöä ravintolasta. Poliisi pitää todennäköisenä, että kyseessä oli Raisa Räisänen.

Tammikuussa 2009 esiin tuli uusia todistajia. Kello 23.53 tamperelaispariskunta oli palaamassa ravintola Kaksista kasvoista Kauppakadulta, kun heidän huomionsa kiinnittyi kevyesti pukeutuneeseen nuoreen tyttöön, joka käveli nopein askelin Kuninkaankatua pohjoiseen Kauppakadun ja Hämeenkadun välisellä osuudella. Poliisi on löytänyt pariskunnan valvontanauhasta ja siten pystynyt selvittämään havainnon tarkan ajankohdan. Todistus sopii yhteen Tampereen Seurahuoneella tehdyn havainnon kanssa, vaikkakin pukeutumisen kuvauksessa on ristiriitoja.

Toukokuussa 2009 poliisi alkoi tutkia uutta vihjettä. Siinä silminnäkijä oli nähnyt tuntomerkkeihin sopivan naisen kello 22 jälkeen Tampereella ravintola Teerenpelissä. Nainen oli tanssinut ravintolan alakerrassa. Tanssilattialla hänen seurassaan oli ollut isokokoinen, pitkä ja tumma afrikkalaistaustainen mies sekä mahdollisesti marokkolainen, lyhyempi noin 170–180 senttiä pitkä mies. Tanssin jälkeen nainen oli palannut pöytäänsä ja alkanut sen jälkeen moittia kahta romaninaista lompakkonsa tai kännykkänsä varastamisesta. Tämän jälkeen paikalle saapui 40–50-vuotias romanimies sekä ravintolan järjestyksenvalvoja, joka selvitteli asiaa. Silminnäkijä havaitsi saman naisen uudestaan kello 23 aikaan ylittämässä Hämeenkatua, josta hän oli jatkanut matkaansa Kauppakatua pitkin kohti Keskustoria. Nainen oli ollut vähissä vaatteissa ja kulkenut horjuen.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Paavo Tuominen kertoi marraskuussa 2017, että Räisäsestä on tallessa valvontakamerakuvia katoamisillalta, mutta niiden sisältöä ei tutkinnallisista syistä avata. Kuvat ovat peräisin kellonajoilta ennen katoamista, jolloin hän liikkui ystäviensä seurassa, eikä niillä siten ole tutkinnallista merkitystä.

Yhä Löytämättä sarja


Yhä löytämättä -sarjassa tutkitaan ja etsitään ennakkoluulottomasti kadonneita ihmisiä mahdollisesti rajan takaisten avustamana.

Aavedata on aina kulkenut askeleen edellä yrittäessään tallentaa paranormaaleja ilmiöitä teknisin apuvälinein. Tarkoituksenamme on myös kehittää erilaisia metodeja todistaa tuonpuoleisen olemassaolon mahdollisuus.

Yhä löytämättä jakso Raisa Räisänen


Poliisilla on edelleen kolme päätutkintalinjaa avoinna, joita itsekin seurasimme kunnes aloimme saamaan hyvin mielenkiintoisia vastauksia mahdollisesta neljännestä tutkintahaarasta. Kuinka tarkkoja tietoja saimme "rajan takaa?" Kuka yritti harhauttaa meitä vastauksillaan?



Lähde:
Wikipedia: Raisa Räisänen
Tamperelainen: Tutkinnanjohtaja uskoo, että Raisa Räisäsen kohtalo selviää – etsintöjä jatketaan Hervantajärvellä
Kirja: Pikkusisko uskoo tietävänsä, mitä Raisa Räisäselle tapahtui
Uusi silminnäkijä ilmaantui Raisa Räisäsen mystiseen katoamiseen liittyen: Poliisi-tv:stä tuttu toimittaja löysi uuden johtolangan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39