TOP-3 - Kotimaiset urbaanilegendat
          

14.3.2017

TOP-3 - Kotimaiset urbaanilegendatKaupunkitarina eli urbaanilegenda


Urbaanilegenda on kaupungissa kiertävä, totena pidetty mutta tavallisesti todellisuuspohjaa vailla oleva tarina.

Urbaanilegendalla voi olla uskottavan tuntuinen, mutta siihen saattaa sisältyä mahdottomiksi osoittautuvia yksityiskohtia. Usein kertomusten uskotaan tapahtuneen sellaiselle tutun tutulle, joka on vain niukasti kuulijan tuntemien ihmisten piirin ulkopuolella. Todellisuudessa tarina on usein kansainvälinen kiertotarina, joka on kiertänyt mantereelta toiselle. Nykytarina voi myös perustua tositapahtumaan, mutta yleensä se muuntuu ja kärjistyy matkalla saaden uusia yksityiskohtia, joita alkuperäiseen todelliseen tapahtumaan ei kuulunut.

Jäätyneet aivot


Jäätyneet aivot on Suomessa tunnettu kaupunkitarina. Siinä henkilö kuolee oltuaan alttiina kovalle pakkaselle ilman päähinettä. Henkilö valittaa huonovointisuutta tai toteaa olonsa huonoksi ja kuolee pian päästyään lääkäriin, sisätiloihin tms. Syyksi todetaan aivojen pakkasvaurio tai jäätyminen.

Tarinasta on variaatioita pakkaselle altistumisen paikasta ja tavasta, mutta sen runko – pakkanen, päähineittä oleminen ja kuolema ovat samat. Tarinaa on käytetty varoituksena lapsille. Tarinalle ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Isoäiti


Pariskunta oli lähdössä kahden viikon lomareissulle etelään. Isoäidin piti tulla hoitamaan perheen vauvaa loman ajaksi. Taksi tuli jo pihaan, mutta isoäitiä ei kuulunut.

Isä yritti soittaa isoäidille, joka ei vastannut kotipuhelimeen. Isoäiti asui parin korttelin päässä, joten he olettivat että mummi on jo lähtenyt kotoa ja saapuu paikalle ihan muutaman minuutin sisällä. He nostivat vauvan syöttötuoliin ja lähtivät itse taksilla lentokentälle.

Kahden viikon kuluttua pariskunta palasi Suomeen. Vauva istui edelleen syöttötuolissa nälkään nääntyneenä ja isoäiti löytyi oman kotinsa eteisestä sydänkohtaukseen kuolleena.

Lapsenvahti


Eräs helsinkiläinen pariskunta lähti juhlimaan teatteriin ja palkkasivat ennestään tuntemmattoman tytön lapsenvahdiksi. Puolivälissä esitystä perheen rouva soitti kotiin kysyäkseen kuinka siellä pärjäillään. Juu, hyvin menee ja ystäviä oli tullut tytön seuraksi grillaamaan. Rouva hieman oudoksui, koska heillä ei olut grilliä ja niinpä hän lähti kotiinsa tarkistamaan asian.

Hän löysi lapsensa liedeltä kuoliaaksi kärvennettynä. Huhun mukaan tapaus sattui Kallion kaupunginosassa. Syynä tekoon oli kuulemma läsnäolijoiden LSD-humala. Rouva järkyttyi niin pahoin, että hän joutui Hesperian mielisairaalaan hoitoon.

Katso myös


Lähteet:
Kaupunkitarina - Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39