Kummitusilmalaivat
          

1.3.2017

Kummitusilmalaivat

Kummitusilmalaivat olivat väitettyjä tunnistamattomia lentäviä kohteita, jotka muistuttivat ilmalaivoja, ja joita usein pidettiin sellaisina. Eniten havaintoja tehtiin kummitusilmalaivoista vuosina 1892-1918.

Kummitusilmalaivoja havaittiin Yhdysvaltain läntisissä osavaltioissa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Sanomalehdet raportoivat näistä havainnoista varsinkin vuosina 1896–1897. Oudot lentoalukset kuuluivat kuitenkin jo varhaisempiin Villin lännen tarinoihin. Havainnoitsijoiden mukaan lentoalukset muistuttivat useimmiten ilmalaivoja, ja ne erosivat selvästi kuumailmapalloista ja liidokeista. Toisaalta joskus havaittiin vain liikkuva valopallo tai muuta omituista. Joissain havainnoissa ilmalaivassa väitettiin matkustajia olleen ilmalaivan kyydissä. Usein havaintoihin liittyivät kirkkaita valoja.

Keskilännen yllä havaittuja kohteita pidettiin aikanaan valtaosassa tapauksista ihmisten tekeminä aluksina. Tuohon aikaan oli jo olemassa alkeellisia ilmalaivoja. Mystisiä aluksia ei kuitenkaan yhdistetty mihinkään tunnettuun ilma-alukseen tai ilma-alusten rakentajaan. Tuntemattomaksi jääneen keksijän arveltiin salassa rakentaneen niitä. Ilmalaivojen väitetyt ominaisuudet olivat myös epätavallisia, alukset kuvattiin usein isokokoisiksi ja nopeiksi, vaikka tuon ajan ilmalaivat olivat kömpelöitä ja melko pieniä. Alusten kuvaukset muistuttavat myöhempien aikojen zeppeliinejä. Jotkut huijarit yrittivät, mutta kukaan ei pystynyt todistamaan edustavansa tahoa, joka olisi rakentanut ja lentänyt näillä ilmalaivoilla.

Vuosina 1896 ja 1897 havaittuja ilmalaivoja pidettiin usein samana aluksena. Kerran sen väitetään lentäneen Kaliforniasta Yhdysvaltain poikki Chicagoon, ja tulleen havaituksi useasti matkan varrella.

On arveltu, että useat tapaukset olivat huijauksia. Mystisiin ilmalaivoihin uskovien sanomalehtien tai muiden tahojen väitetään lähettäneen ilmalaivan muotoisia ilmapalloja aikaansaamaan havaintoja väitteidensä tueksi. Aluksia selitettiin aikanaan myös maapallon ulkopuolisten olioiden rakentamiksi, vaikka nämä selitykset olivat harvinaisia. Ufologia syntyi vasta toisen maailmansodan jälkeen ja sen piirissä on esitetty, että ainakin jotkut havaitut "mystiset ilmalaivat" olisivat maapallon ulkopuolista alkuperää olevia laitteita.

Lähteet:
Kummitusilmalaivat - Wikipedia
Tapani Kuningas: Ufojen jäljillä : Uusimmat ufo-havainnot Suomesta ja muualta. Kirjayhtymä, 1971.
Kari A. Kuure, Juhani Kyröläinen: Katoavatko ufot? : ufoilmiön kriittistä tarkastelua. Ursan julkaisuja; 48. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1993.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39