Numeroasema UVB-76
          

3.2.2017

Numeroasema UVB-76Buzzer UVB-76 radio station


Mikä on UVB-76?


UVB-76 on radioasema, joka lähettää lyhytaalto-AM-taajuudella 4 625 kHz USB-modulaatiolla. Aseman tunnetaan nimellä "humisija".

Radioasema lähettää lyhyttä n. 1,2 sekunnin mittaista ääntä pitäen sitten sekunnin tauon. Kyseistä ääntä lähetetään ympäri vuorokauden aina vuodesta toiseen. Vain joskus harvoin lähetys keskeytyy venäläisen miesäänen (ihmisen puhuma, ei koneella luotu) viestiin, joka toistetaan, tai luetaan uusi viesti.

Lähetin sijaitsi aluksi Povarovossa Venäjällä ja on toiminut ainakin vuodesta 1982. Syyskuun 2010 jälkeen lähetyspaikka on siirtynyt Povarovosta uuteen sijaintiin. Vuoden 2010 jälkeen aseman aktiivisuus eli viestien määrä on ollut huomattavasti suurempi kuin ennen.

Tiedettävästi kanavalta on kerran kuultu ulkopuolisten keskustelua. 3. marraskuuta 2001 kuultiin seuraavat lauseet (käännetty venäjästä englanniksi):

- "I am 143. Not receiving the generator (oscillator),"

Suomeksi: "Olen 143. En vastaanota generaattoria (oskillaattoria)

- "That stuff comes from hardware room."

Suomeksi: "Se kama tulee laitteistohuoneesta"

Aseman on myös spekuloitu olevan osa Venäjän Perimetr-ydinpuolustusjärjestelmää, jonkinlainen ilmakehän radioheijastumia tarkkaileva tieteellinen koe tai mahdollisesti jonkinlainen horisontin taakse ulottuva tutkajärjestelmä – samantapainen kuin Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen julkistettu Duga-järjestelmä, joka toimintansa aikana häiritsi radioasemia.

Aseman lähetys oli alun perin tehty Moskovan sotilaspiirin 1 radiokeskuksesta 624. Se oli tarkoitettu Moskovan sotilaspiirin kutsuntapaikkojen tiedottamiseen (vastaavanlainen asema Etelän sotilaspiirin tiedottamiselle toimii taajuuksilla 5 448 kHz päivällä ja 3 756 kHz yöllä). Infoviestien lähetyksessä on aina mukana kolmenumeroinen tunnus, jolla kutsuntapaikan operaattori tunnistaa itsensä ja näin viesti tulee perille. Tunnuksen jälkeen tulee koodilause, jonka käännetään tiettyjen sääntöjen mukaan. Kuitenkin normaalisti asema lähettää äänimerkkejä noin 21–34 kertaa minuutissa. Niiden tarkoitus on näyttää vastaanottajalle, että asema on päällä ja toimii, ja sillä voidaan myös tarkistaa vastaanottimet.

UVB-76 lähettämiä viestejä voit tutkia täällä.Lähteet:

Wikipedia - UVB-76
Seuraa blogia - Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39