5 kotiplaneettamme mysteeriä - odottavat edelleen selvittäjäänsä
          

20.9.2021

5 kotiplaneettamme mysteeriä - odottavat edelleen selvittäjäänsä
On monia monia erilaisia asioita ja tapahtumia, joihin meillä tai kellään ei ole vielä selviä vastauksia. Koskivat nämä mysteerit joitain tapahtumia, ihmisiä, eläimiä tai jonkin asian olemassaoloa. Selvittämättömiä asioita on rutkasti tässä maailmassa vielä tutkittavaksi, ja tietysti myös tämän pallon ulkopuolella. Otetaan kuitenkin käsittelyyn viisi kappaletta maapalloa koskevaa mysteeriä, joihin kukaan ei ole vielä keksinyt selitystä. Löytyykö sinulta teoria näillä seuraaville asioille?

Mistä kaikki vesi tuli?

Vettä on kaikkialla. Se peittää 70 prosenttia maan pinnasta ja tämän takia maapalloa sanotaankin "siniseksi planeetaksi". Mutta mistä tämä kaikki vesi oikein on oikein peräisin? Miksi sitä on niin paljon planeetallamme? Suurin osa tutkijoista uskoo, että kun maapallo muodostui, noin neljä ja puoli miljardia vuotta sitten, jolloin syntyessään se oli kuiva ja kivinen planeetta. Suosituimman tieteellisen teorian mukaan vettä saapui maahan asteroideista, jotka sisälsivät jäätä. Toinen teoria on se, että vesi on aina ollut läsnä maan muodostumisesta lähtien, ja että muodostuva maa ”suojeli” sitä kaasu- ja pölypilveltä, joka lopulta muodosti aurinkokunnan. Miten tahansa vesi saapuikin, se on toiminut hyvin maapallon elämänmuotojen kannalta. Emmekä me tätä päivänä selviäisi ilman vettä.

Mistä happi on sitten tullut?

Happi on toinen seikka, joka on osoittautunut maapallolla eläville olennoille erittäin hyödylliseksi, elintärkeäksi. Ilman happea ei mitään elämää maapallolla olisi. Ja vaikka tiedetään, miten se on syntynyt - noin 2,4 miljardia vuotta sitten, syanobakteereiksi kutsutut mikroskooppiset olennot vapauttivat happea täyttäen ilmakehän hapella – sitä seuraavat tapahtumat ovat hieman hämärän peitossa. Tämän jälkeen maapallon ilmakehän happitaso nousi kiihkeästi ylös ja alas, kunnes se lopulta vakiintui noin 540 miljoonaa vuotta sitten. Siitä lähtien happitaso on pysynyt hengittävällä tasolla, joka on läsnä nykypäivänäkin. Mutta mikä sai sen yhtäkkiä vakiintumaan? Tämä on edelleen yksi suurimmista tieteellisistä maapallolla. Jos tämä kaikki miettiminen ja pohtiminen alkaa käydä liian voimia kuluttavaksi, on hyvä löytää sille myös vastapainoa. Nimittäin kasino ilman rekisteröitymistä on oiva tapa heittää aivot vapaalle ja antaa niiden vain nauttia pelaamisesta ja hauskan pidosta, eikä niiden tai sinun tarvitse miettiä koko maailmaa askarruttavia kysymyksiä. Pienen pelailun ja aivojen levähtämisen jälkeen on taas helpompi keskittyä isoihin kysymyksiin ja miettimään ratkaisuja näihin mysteereihin. 

Mitä maapallon ytimessä on?

Vaikka voi tuntua siltä, ​​että ihmiset ovat onnistuneesti tutkineet planeettamme kaukaisimpia ulottuvuuksia, olemme vain raapaisseet pintaa. Maapallolla on kuitenkin paljon enemmän kuin sen pinta. Suurin osa pallomaisesta planeetasta on käytännössä tutkimatta. Syynä tähän on se, että olosuhteet maapallon alapuolella ovat täysin sietämättömiä. Tiedämme, että kuoren alapuolinen kerros, vaippa, koostuu pääosin kiinteästä silikaatti kivestä. Mutta planeettamme sydän on edelleen mysteeri. Monien vuosien ajan tutkijat uskoivat, että rauta ja nikkeli muodostavat maapallon sisimmän kerroksen. Saammeko koskaan tietää, mitä maapallo oikein pitää sisällään?

Kuinka Maa sai nimensä?

Maa on aurinkokuntamme ainoa planeetta, jonka nimi ei tule roomalaiselta tai kreikkalaiselta jumalalta.. Nimi "Earth" tulee vanhasta englanninkielisestä ja saksalaisesta sanasta "ground", mutta kukaan ei tiedä varmasti milloin se on keksitty ja kuka nimen takana oikein oli. Ensisijainen teoria siitä, miksi maapallon nimi ei myöskään tule mytologiasta, on se, että muinaiset ihmiset eivät tienneet, että maapallo oli planeetta kuten kaikki muutkin. He ajattelivat, että muut planeetat olivat taivaankappaleita, jotka pyörivät maapallon ympärillä, ja nimesivät ne sen mukaan. Tästä teoriasta ei kuitenkaan ole konkreettista näyttöä.

Kuinka kuu muodostui?

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, kuinka maapallon kiertolainen kehittyi. Kuun synty tapahtui nykynäkemyksen mukaan luultavimmin siten, että Marsin kokoinen planeetta, Theia, törmäsi alku-Maahan, Törmäyksen tuloksena alku-Maan kiertoradalle lensi ainetta, josta syntyi aikaa myöten kasautumalla Kuu. Kuun tarkkaa syntyperää ei silti vieläkään osata varmasti sanoa. Tämä viittaa siihen, että kuu ei ehkä ole ollut erillinen kappale, vaan se on itse asiassa muodostunut maaplaneetan palasta. Kolmas teoria on se, että kuu oli erillinen kappale, joka ajautui maapallon kiertoradalle. Tämä antaa parhaan selityksen sille, miksi vain kuun toinen puoli on meitä kohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39