Todellisuus vs fantasia: miten aivomme toimivat?
          

1.12.2020

Todellisuus vs fantasia: miten aivomme toimivat?
Kysytkö joskus itseltäsi mitä fantasia ja todellisuus ovat? Mitä eroja fantasialla ja todellisuudella on? Miten ne eroavat toisistaan? Kaikkiin edellämainittuihin kysymyksiin on useita vastauksia ja asiaa voidaan käsitellä sekä tieteellisestä, että filosofisesta näkökulmasta.

Mitä fantasia ja todellisuus ovat?


Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna fantasia on Oxfordin yliopiston mukaan jotain, jonka mielikuvituksesi on luonut. Todellisuus taas yliopiston mukaan on jotain, joka on olemassa, vaikka mieltäsi ei edes olisi olemassa. Ihmisen todellisuuden tajuun taas vaikuttaa useatkin asiat, kuten esimerkiksi ihmisen omat filosofiset ja poliittiset näkökulmat, fysiikan lait sekä suhteet toisiin ihmisiin. Kaikki tämä voi myös vaikuttaa ihmisen fantasiamaailmaan ja sen muotoutumiseen.


Todellisuus


Todellisuus on siis kaikkea, jota ihminen näkee, tuntee, haistaa, kuulee ja maistaa. Se on siis aistiemme luoma kokemus, jonka aivomme käsittelevät. Tämä kokemus todellisuudesta on siis ulkoisen maailman ja sen erilaisten tapahtumien luoma, mutta siihen, miten ihminen käsittelee todellisuutta voi vaikuttaa useat tekijät, kuten ideologiat, filosofia, poliittiset näkemykset, aistien toiminnan vahvuus, muut ihmiset ja heidän näkemykset, sekä yleisesti ihmisen luonne. Todellisuus on siis kaikkea, joka ihmisen ympärillä ja maailmassa tapahtuu, ihmisestä ja hänen ajatuksista huolimatta. Ihminen voi kuitenkin vaikuttaa omaan näkemykseensä todellisuudesta, mutta tämä ei suoranaisesti ilman tekoja vaikuta todellisuuteen, paitsi jos ihminen muuttaa sitä jotenkin. Jokainen ihminen tajuaa todellisuuden erilaisella tavalla ja tämä erilainen näkemys todellisuudesta voi johtaa siihen, että ihminen kehittää juuri tietynlaisen fantasiamaailman, jossa asiat ovat hänen mielestään paremmin kuin tämän hetkisessä todellisuudessa. Todellisuuden taju voi myös johtaa erilaisiin ideologioihin ja filosofioihin jotka ihminen saattaa luoda sen todellisuuden tajun perusteella. Voit saada mielenkiintoa todellisuuteesi myös jos sinulla on halu voittaa tässa, sillä tämä sivusto on siihen täydellinen.


Fantasia


Fantasia taas on kaikkea, jonka ihminen pystyy kuvittelemaan ja luomaan sen aivojen avulla. Fantasiaan ei ainakaan suoranaisesti vaikuta ulkoinen maailma ja sen tapahtumat, lait, yms. Fantasia on täysin ihmisen aivojen ja mielikuvituksen kehittämää ja siihen voi tietenkin vaikuttaa inspiraatiot, jotka ihminen on löytänyt todellisuudesta. Perinpohjin se on kuitenkin aina jotain, joka ei tarkasti huomioi todellisuuden ominaisuuksia, vaan luo joskus ainakin jopa epätodennäköisen kuvan täydellisestä todellisuudesta. Fantasia voi ottaa inspiraatiota monista asioista, kuten juurikin todellisuudesta, kirjoista, sarjoista, elokuvista tai ihan mistä tahansa, johon ihminen törmää. Lue fantasian määritelmä Merriam-Websterin sanakirjasta.


Fantasian vaikutukset


Fantasia vaikuttaa maailmaamme monella tavalla. Jos olet joskus lukenut kirjaa, se on jonkun ihmisen fantasian tuotosta. Samalla tavalla olet kokenut jonkun ihmisen fantasian tulosta, jos olet katsonut elokuvaa tai sarjaa, pelannut videopelejä, kuunnellut musiikkia, arvostanut taidetta tai lukenut sarjakuvia. Kaikki tämä on fantasian tulosta, sillä fantasia luo ihmisille uusia ideoita, joita voidaan käyttää esimerkiksi siihen, että todellisuutemme on mielenkiintoisempaa. Fantasia on myös aikojen saatossa luonut ihmiskunnalle uusia näkemyksiä esimerkiksi filosofiaan ja politiikkaan. Samalla tavalla jopa useat tieteelliset konseptit ovat ihmisen mielikuvituksen ainakin osittaista tulosta (vaikka ne on pitänyt matemaattisesti todistaa). Esimerkiksi Einsteinin tunnettua suhteellisuusteoriaa ei olisi luultavasti keksitty, jos Einstein ei olisi käyttänyt vilkasta mielikuvitustaan teorian kehittämisessä. Lue lisää fantasiasta ja sen vaikutuksista Psychology Todayssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39