Miksi taivas on aina kiinnostanut ihmistä - ja mitä sieltä on seurattu
          

30.4.2023

Miksi taivas on aina kiinnostanut ihmistä - ja mitä sieltä on seurattu


Taivas on aina kiinnostanut ihmistä sen kauneuden, mystiikan ja arvoituksellisuuden vuoksi. Aikojen alusta ihmiset ovat tarkkailleet taivasta, tarkkaillen tähtiä, komeettoja, aurinkoa, kuuta ja muita taivaankappaleita. Taivaan tarkkailu on ollut tärkeää muun muassa kalenterin ja juhlapäivien määrittämiseksi, sekä navigoinnin avuksi. Vähän samoista syistä myös rahapelit kuten https://parhaatsuomicasinot.com/ tarjoaa ja listaa ovat kiinnostaneet ihmistä jo vuosituhansia. Ihmisellä on aina ollut tahto uskoa johonkin sellaiseen, mitä ei voi nähdä.

Kulttuurit ja myytit sekä taivas

Lisäksi monet kulttuurit ovat luoneet myyttejä ja tarinoita taivaan merkeistä ja ilmiöistä, kuten kreikkalaiset jumalat ja tähtikuvioihin perustuvat horoskoopit. Myös uskonnot, kuten kristinusko ja islam, ovat liittyneet taivaan tarkkailuun ja uskovat jumalalliseen merkitykseen, joka voi olla piilossa taivaan ilmiöissä. Eivätkä kiinalaiset ole jääneet unohduksiin.

Erilaiset kulttuurit ja uskonnot ovat luoneet monenlaisia myyttejä ja tarinoita taivaasta ja sen merkityksistä. Esimerkiksi antiikin Kreikassa jumalat ja jumalattaret asuivat Olympoksella, joka sijaitsi taivaan korkeimmassa kohdassa. Roomalaisessa mytologiassa taivas oli koti Jupiterille, joka oli korkeimman taivaan kuningas. Muinaisessa Egyptissä taivas symboloi iankaikkista elämää ja kuolematonta sielua, ja tähän liittyen taivaallisten ilmiöiden, kuten auringonnousun ja -laskun, tarkkailu oli tärkeää uskonnollisessa rituaalissa.

Egyptin mytologia ja taivas

Egyptin mytologian mukaan taivas edusti ikuisuutta ja kuolemattomuutta. Taivaan yläpuolella asui jumalatar nimeltä Nut. Egyptiläisen nutin tarina liittyy osaksi egyptiläistä luomiskertomusta, jossa Nut oli taivaan jumalatar ja Geb oli maan jumala. Nut ja Geb olivat aluksi erillään, mutta rakastuivat toisiinsa ja halusivat olla yhdessä. Raivostunut Ra-jumala, joka oli ylin jumala, ei kuitenkaan hyväksynyt heidän suhdettaan, sillä hän pelkäsi Nutin synnyttävän lapsen, joka voisi haastaa hänen valtansa.

Ra päätti estää Nutin synnyttämisen asettamalla Nutin ja Gebin väliin Shun-nimisen jumalan, joka piti Nutia erossa Gebistä. Kuitenkin Thot-jumala keksi juonen auttaakseen Nutia. Hän haastoi Kheprin, auringonnousun jumalan, vedonlyöntiin, jonka voittaja saisi Kheprin auringon. Thot voitti vedonlyönnin ja sai auringon. Sitten hän pyysi viisi lisäpäivää, jotka Ra myönsi hänelle.

Thot jakoi lisäpäivät Nutille ja auttoi häntä synnyttämään viisi lasta, Osiriksen, Isiksen, Setin, Nefthysin ja Horuksen. Ra oli raivoissaan, mutta Nut oli nyt saanut synnyttää lapsensa ja Ra oli pakotettu hyväksymään heidät osana jumalatar Nutin sukuhaaraa.

Egyptiläisen nutin tarina on yksi monista egyptiläisistä myyteistä, joissa jumalat ovat keskeisessä roolissa ja joilla on tärkeä merkitys Egyptin uskonnossa ja kulttuurissa. Tarina kertoo muun muassa rakkaudesta, vedonlyönnistä, valtataisteluista ja voitonmahdollisuuksista.

Egyptiläiset seurasivat tarkkaan taivaallisia ilmiöitä, kuten auringon liikkeitä ja tähtitaivasta. He uskoivat myös, että jumalat ja kuolleet hallitsivat taivaassa, mikä teki siitä hyvin tärkeän paikan uskonnollisessa mielessä. Egyptiläiset pitivät päivittäin erilaisia rituaaleja, joissa he rukoilivat jumalia taivaassa ja pyysivät heidän suojelustaan. Tämän vuoksi egyptiläiset pyhät kirjoitukset sisältävät paljon tarinoita taivaan jumalista ja heidän tehtävistään.

Egyptin mytologiaan liittyi myös tarinoita, joissa ihmisiä muutettiin tähdiksi, ja uskottiin, että taivaassa oli monia paikkoja, joissa kuolleet elivät ikuisesti. Tämä korosti taivaan merkitystä iankaikkisuuden ja kuolemattomuuden symbolina.

Olympos nykykreikkalaisille

Olympoksen sijaintia on perinteisesti pidetty Kreikan korkeimpana vuorena, joka sijaitsee Thessalian alueella Pohjois-Kreikassa. Vuori kohoaa 2 917 metrin korkeuteen ja on ollut tärkeä kulttuurisymboli antiikin Kreikassa. Kreikkalaisessa mytologiassa uskottiin, että Olympoksen huipulla sijaitsivat jumalten ja jumalattarien palatsit, ja tästä syystä vuori oli erittäin merkittävä uskonnollisessa ja kulttuurisessa mielessä.

Kreikkalaisessa mytologiassa taivaan jumala oli nimeltään Uranus, joka oli myös Gaian, eli maan jumalattaren puoliso. Uranus uskottiin asuvan taivaalla ja hallitsevan sitä yhdessä muiden jumalten kanssa. Myös Zeus, joka oli kaikkien jumalten kuningas, liitettiin usein taivaaseen, sillä hän hallitsi ukkosen jumalana ja symboloi taivaan voimia.

Kreikkalaiset pitivät taivasta myös kohtalon paikkana, jossa jumalat hallitsivat ihmisten kohtaloita ja jakelivat onnea tai epäonnea. Myös tähtitaivaalla oli tärkeä merkitys, sillä antiikin kreikkalaiset seurasivat tarkasti tähtien liikkeitä ja uskoivat, että ne vaikuttivat ihmisten elämään.

Taivaaseen liittyi myös tarinoita ja legendoja, kuten tarina jumalten palatsista Olympoksella. Olympoksen huipulla uskottiin sijaitsevan jumalten ja jumalattarien palatsit, joissa he asuivat ja hallitsivat ihmisten kohtaloita. Taivas oli siis erittäin tärkeä osa kreikkalaista mytologiaa ja uskontoa, ja siihen liittyi monia symbolisia merkityksiä.

Tarinat ihmisten muuttumisesta tähdiksi

Ihmisten muuttuminen tähdiksi on esiintynyt monissa eri myyteissä ja tarinoissa eri kulttuureissa. Usein tähdeksi muuttuminen symboloi kuolemattomuutta tai ikuista elämää.

Esimerkiksi antiikin Kreikan mytologiassa kerrotaan tarinaa Kastorista ja Polluxista, kaksosista jotka olivat puolijumalia ja suojelivat merenkulkijoita. Kun Kastor kuoli, hänen veljensä Pollux suri häntä niin paljon, että pyysi isäänsä Zeusta sallimaan hänen kuolla ja jakavan kuoleman veljensä kanssa. Zeus päätti kuitenkin sallia Polluxin elää iankaikkisesti tähtinä Kaksosten tähdistössä.

Samantapaisia tarinoita löytyy myös monista muista kulttuureista, kuten intialaisesta, kiinalaisesta ja egyptiläisestä mytologiasta. Ihmisen muuttuminen tähdiksi voi symboloida myös valon ja toivon lähdettä, tai muistuttaa ihmisiä siitä, että jokaisella on mahdollisuus loistaa omalla tavallaan. Eräs näistä kiinalaisista tarinoista kertoo legendan naisesta kuussa, joka muuttui kuun jumalattareksi.

Tarina kertoo, että kerran maailma oli täynnä yhdeksän aurinkoa, jotka polttivat maata ja aiheuttivat tuhoa. Jumalat lähettivät sankari Hou Yinin ampujaksi, joka onnistui ampumaan alas kahdeksan aurinkoa. Jumalat palkitsivat hänet antamalla hänelle taivaallisen eliksiirin, joka antaisi hänelle iankaikkisen elämän.

Kun Hou Yin oli poissa kotoaan metsästysretkellä, hänen vaimonsa Chang'e löysi eliksiirin ja joi sen, mutta sen sijaan että se olisi antanut hänelle ikuisen elämän, se nosti hänet kuuhun. Siellä hän muuttui kuun jumalattareksi, ja hän on siitä lähtien asunut kuussa yksinään.

Nainen Kuusta onkin yksi Kiinan kuuluisimmista mytologisista hahmoista, ja häntä pidetään yhtenä taivaan merkityksellisimmistä jumalattarista. Hänen kerrotaan edelleen asuvan kuussa ja valaisevan maailmaa yhdessä muiden kuun jumalten kanssa. Tämä tarina symboloi muun muassa yksinäisyyttä ja ikuisuutta, mutta myös vahvuutta ja itsenäisyyttä.

Nykyaikainen taivaantarkkailu

Nykyään taivaantarkkailu on edelleen suosittua harrastustoimintaa, ja monet ovat kiinnostuneita seuraamaan tähtitaivasta, revontulia ja muita taivaallisia ilmiöitä. Tämä voi johtua siitä, että taivas edustaa edelleen kauneutta ja mysteeriä, jotka voivat inspiroida mielikuvitusta ja uteliaisuutta. Vuosisatojen ja tuhansien aikana taivaantarkkailun avulla on tehty monia asioita.

- Kalenterit: Monet kulttuurit ovat käyttäneet taivasta kalenterin perustana. Esimerkiksi Babylonialaiset käyttivät tähtitaivasta ja Kuuta kalenterin luomiseen.

- Maanmittaus: Ennen kompassin keksimistä tähtitaivasta käytettiin navigoinnissa. Monet merenkulkijat ja tutkimusmatkailijat käyttivät tähtitaivasta suunnistamiseen.

- Tiede ja tutkimus: Nykyaikana tähtitiede tutkii taivasta ja sen ilmiöitä tieteellisesti. Tähtitieteilijät käyttävät taivasta erilaisten ilmiöiden tutkimiseen, kuten tähtien syntyyn ja kehitykseen, planeettojen liikkeisiin ja galaksien rakenteisiin.

- Viestintä ja viihde: Taivaalla olevia ilmiöitä, kuten tähtisadetta ja revontulia, on käytetty viihteen ja taiteen aiheina. Monet ihmiset seuraavat myös avaruuslennoista uutisia ja lähetyksiä.

Nykyaika ja taivas

Myös monilla nykyajan uskonnoilla, kuten kristinuskolla, islamilla ja juutalaisuudella, on merkittävä rooli taivaan ja taivaallisten olentojen merkityksessä. Kristinuskossa taivas on usein kuvattu Jumalan asuinsijana ja iankaikkisen elämän paikkana, ja juutalaisuudessa taivas edustaa Jumalan läsnäoloa ja armoa. Islamissa taivas on kuvattu paratiisina, jossa uskovaiset palkitaan Jumalan tahdon mukaisesti.

Kaikkien näiden uskontojen ja kulttuurien taivaaseen liittyvät myytit ja tarinat ovat inspiroineet ihmisiä tarkkailemaan taivasta ja sen ilmiöitä, ymmärtämään sen symboliikkaa ja etsimään merkityksiä elämälleen. Taivas on edelleen monille mystinen ja kaunis paikka, joka inspiroi mielikuvitusta ja uteliaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39