Vedonlyönti ja onnettaren kuuluisat kyyneleet
          

29.1.2023

Vedonlyönti ja onnettaren kuuluisat kyyneleet 


Vedonlyönti on varmasti ollut se kenties pitkäaikaisin rahapeli, mitä ihmisillä on ollut. Jo ennen noppia tai vastaavia lyötiin aivan varmasti vetoa erilaisista asioista kuten kalasaaleista ja metsästysonnesta, miksei jopa lasten sukupuolista ja vastaavista. Nykyään vedonlyönti on kylläkin aivan erilaista, mutta yhä nykyäänkin vedonlyönnin tulos on varmasti selvillä vasta sitten kun ottelu tai koitos tai tapahtuma on päättynyt. Miten sitten vedonlyönti on kehittynyt, ja miten onnettaren suosiolliset kuviot liittyvät vedonlyöntiin ja voittamisen ajatteluun – sillä kukaan ei koskaan tiedä varmuudella, kuka voittaa ja kuka häviää, mutta vedonlyöjät voivat asettaa panoksia omien arvioidensa perusteella voittajalle. 

Vedonlyönnin perusajatus


Vedonlyönnissä on lähes aika kaksi kamppailijaa, jotka kohtaavat toisensa jonkun pelin tai tapahtuman kautta. On myös lajeja, joissa kilpailijoita on enemmän, kuten ralli, tai vaikkapa Euroviisut ja presidentinvaalit, mutta suurin osa vedonlyönnistä kohdistuu kuitenkin nykyään joukkuelajeihin kuten jalkapallo, jääkiekko, koripallo ja vaikkapa uudenajan lajit kuten eurheilu, eli kilpailullinen videopelaaminen.

Näissä kaikissa on yhteistä se, että kaksi osapuolta kohtaavat voittaakseen toisensa jossain lajissa tai tapahtumassa, ja vaikka kaikki tietävät, mitä ollaan tekemässä ja mitä on tapahtunut aiemmin, kukaan ei voi olla koskaan varma, mitä aina yksittäisessä kohtaamisessa tapahtuu. Sarjan johtava joukkue voi kaatua sarjajumbolle, ja maailmanparas hävitä aivan tuntemattomalle – tästä kaikesta syntyy vedonlyönnin mielekkyys ja yllätyksellisyys ja siihen nykyään liittyvät kertoimet.

Vedonlyönnissä asetetaan oma panos siis jommallekummalle joukkueelle, tai tasapelille, tai joissain lajeissa lähdetään vielä arvuuttelemaan pistemääriä ja maalimääriä, ja jopa näiden eroja keskenään. Vedonlyöntioperaattorit ovat sitten näitä vetoja tarjoavia tahoja, jotka asettavat kaikille näille vedot. Mitä enemmän joukkue tai pelaaja tai urheilija on suosikki, sitä pienempi hänen kertoimensa on, ja mitä epävarmempaa jonkun voitto on, on myös kerroin sitä luokkaa. Esimerkiksi kevään eduskuntavaaleissa voisi vedonlyöntioperaattorit antaa vaikka 500 kertoimen Piratistipuolueelle, siitä, että puolueesta tulisi kevään vaalien voittaja. Näin ei varmasti tule käymään, mutta muuten on latu niin sanotusti auki, sillä alustavat kyselyt povaavat ennätyksellisen korkeata osanottoa vaaliuurnille – jopa 90 % - mutta todellisuus paljastuu sitten vaalipäivän iltana.

Vetoa lyödään ympäri maailman ja joka päivä. Monella vedonlyöntiä harrastavalla ja rahapelejä pelaavalla on omalaatuisia tapoja, jotka liittyvät omaan ajatteluun onnesta ja onnettaresta. Voidaan esimerkiksi luottaa tiettyihin numeroihin, tai tiettyihin tapoihin ennen omien kohteiden valintaa – tai voidaan jopa käydä ennustajalla, joiden vastaukset kylläkin ovat niin vaikeaselkoisia, että ne ovat aina oikein, jos vain tulkitsee ne siten, että ne ovat oikein osuneita ennustuksia- vähän kuin Nostradamus. Nostradamuksen ennustuksia salanimellä Jean Sovaliste tulkinneen suomalaisen Juho Hämäläisen mukaan hän ennusti myös Neuvostoliiton hajoamisen.

Vedonlyönti ja onnetar


Tykhe oli antiikin kreikkalaisen mytologian onnen ja sattuman jumalatar, ja roomalaisilla hän oli Fortuna. Kumma kyllä keskiaikaisessa taiteessa heidät kuvataan kantamassa lavain ruotia tai onnenpyörää, ja tuohon aikaan maailma oli juuri kasvu ja etsintä vaiheessa, ja eurooppalaiset purjehtivat ympäri meriä kartoittaen uusia maailmoja, ja samalla onnenpyörät olivat käytössä kiertävien tivoleiden laitteina…. Tykhe oli myös kohtalon jumalar. Fortuna vastaavasti saatettiin esittää side silmillään ja sokeana, kuten nykyajan Oikeus, esittämässä elämän ja onnen oikukkuutta. Antiikin Rooman kuningas Servius Tullius toi aikoinaan Fortunan myytin Roomaan. Servius Tullius oli kuudes antiikin Rooman myyttisistä kuninkaista. Hänen kerrotaan nousseen valtaistuimelle sen jälkeen, kun kuningas Ancus Marciuksen pojat olivat murhauttaneet Tarquinius Priscuksen. Tarinan mukaan hän jakoi kansan varallisuusluokkiin, laajensi Roomaa ja ympäröi kaupungin muurilla. Miksi roomalaiset ovat tässä niin esillä, vaikka aiheena on vedonlyönti ja onnetar - no tottakai Lady Fortunan ja Rooman pelipyhäkön eli colosseum areenan ansiosta. Colosseumin näyttämöllä nähtiin gladiaattoreiden taisteluita ja katsomossa lyötiin vetoa aina muutamasta kolikosta aina koteihin - siihen aikaan ei puhuttu mistään vastuullisesta pelaamisesta.

Vedonlyönnissä onnettarella voi olla suurikin vaikutus, meneekö laukaus maaliin vai sujahtaako juuri ohi, ja meneekö koripallossa viimeinen heitto sittenkin ohi, vai voittaako joukkue yhdellä pisteellä ja tuleeko heittäjästä kaikkien sankari, vai kaikkien vihaama epäonnistuja. Siinä missä näiden tekojen tekijät eli itse kampailijat ja urheilijat tulevat koko kansan tutuksi ja sankariksi tai antisankariksi, vedonlyöjät eivät hirveästi itsestään puhu, jollei sitten kyseessä ole ammatti. Näin tekee mm. suomalainen Jorma Vuoksenmaa, joka on vedonlyönnin ammattilainen. Hän on ollut ammattilainen jo vuosikymmeniä, kirjoittanut kirjankin vedonlyönnin oppaaksi ja yhä vielä jakaa omaa tietouttaan omien palveluiden kautta.

Nykyaikainen vedonlyönti, lajit ja kertoimet


Nykyaikana pelatuin vedonlyöntilaji on jalkapallo. Se on myöskin luonnollisesti eniten maailmassa pelattu joukkuepeli, ja eniten seurattu joukkuelaji. Sen maailmantähdet ovat rikkaita miljonäärejä, joiden toimintaa niin peleissä kuin vapaalla seuraavat miljoonat fanit – ja näillä maailmantähdillä on myös huonoja päiviä. Hyvinä päivinä nämä pelaajat saattavat pelastaa omilla tekemisillään joukkueen tappiosta, mutta huonoina päivinä nämä tähdet voivat saada koko joukkueen pelaamaan huonosti, ja johtamaan tappioon. Siksi nykyaikana on hyvä seurata myös näiden tähtipelaajien tekemisiä sosiaalisen median välityksellä- jos siis oikeasti pelaa isoilla panoksilla. Jos panostus on kympin luokkaa, niin silloin tuskin uhrataan hirveästi aikaa pelaajien tai joukkueiden seurantaan, mutta jos laitettaisiin tuhansia euroja joka viikko kiinni otteluihin, niin kenties silloin niitä myös seurattaisiin aivan erilaisella intensiteetillä.

Koska jalkapalloa seurataan paljon ja sitä pelataan paljon, tarkoittaa se myös sitä, että useimpien maiden sarjat ovat kohtuullisen tasaisesti sisäisesti ja voittoja voi välillä tulla hyvinkin isoille yllätysnimille, sillä se todellinen tasoero ei kuitenkaan välttämättä oli hirvittävän suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että kertoimet jalkapallossa eivät nouse niin korkeiksi kuin esimeriksi edellä mainitussa eurheilussa, missä ei ole vielä sellaista historiaa, ja joukkuetietoutta kun jalkapallossa. Lisäksi jalkapallo on kehittynyt yli sadan vuoden pelaamisen aikana, kun taasen videopelit ovat kehittyneet aina noin vuoden kerrallaan – ja sitten on taas ollut aika muokata peliä – vähän kuin jalkapallokenttää, maaleja ja itse pelivälinettä sekä joukkueen pelaajamääriä muokattaisiin joka vuosi.

Siinä missä jalkapallon kertoimet ovat yleensä suosikkikotijoukkueelle 1,1-1,6 välillä, ja vierasjoukkueelle, joka hakee pientä yllätystä, voivat kertoimet lähestyä 4,0 tasoa, niin eurheilussa tuo yllättäjän kerroin voi olla vaikka 8 – tämä koska kuvitellaan videopelaamisen ammattilaisten ja uusien tulokkaiden tasoeron olevan vähintään tuota luokkaa, kun todellisuudessa itse taitotasot eivät välttämättä eroa lainkaan, vaan kyse on hermokontrollista ja joukkuepelaamisesta – siksi aikoinaan suomalaistenkin sanottiin nousevan niin jääkiekon kuin jalkapallon askelmilla eteenpäin – joukkuepelaamisen kautta, koska yksilötaitoa ja yksilöitä ei suomalaisissa ole niin paljon kuin monissa muissa maissa.

Onnea peleissä vai rakkaudessa


Jos sitten ei ole onnea peleissä, niin vanhat sanonnat antavat onnea rakkauteen – siinä ajatuksena on pohja-ajatus siitä, että onnea on aina olemassa ja onnen määrä on jotenkin vakio, se vain tulee esille eri määrissä eri kohdissa. Onko näin, ja voitko vaikuttaa omaan onneesi millään muulla tavalla kuin suhtautumalla tuleviin optimistina, ja vaikka häviäisit asettamasi vedon, niin toivottavasti olet kuitenkin pelannut vastuullisesti. Vastuullinen pelaaminen lähtee siitä, että oma arjen talous on tasapainossa, eikä pelaamiseen käytetä niitä tärkeitä talousrahoja. Tämän onnen vaikutuksen vuoksi kaikki rahapelit ovat tarkoitettu viihteeksi ja ajankuluksi, ei rahan ansaintakeinoksi – sillä kukaan ei tule paremmaksi jonkin kasinopelin kanssa, vaikka pelaisi sitä kymmenen vuotta joka päivä muutaman tunnin – eikä edes se päävoitto tule yhtään lähemmäksi, sillä pelin sisäinen satunnaislukugeneraattori pitää sen varmana, että jokaisella pelaajalla on jokaiselle pelikierrokselle aivan samanlaiset mahdollisuudet, eli miljoonien voiton erona voi olla sekunnin milliosan eri aikainen pelikierroksen aloittaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39