Copialen käsikirjoitus
          

31.8.2017

Copialen käsikirjoitus



Copiale cipher


Copialen käsikirjoitus on salakirjoituksella kirjoitettu käsikirjoitus, joka sisältää 75 000 käsin kirjoitettua merkkiä 105 sivulla niteessä, joka löytyi Berliinistä DDR:n tiedeakatemiasta kylmän sodan päätyttyä ja on nyt yksityiskokoelmassa.

Sen arvellaan olevan peräisin ajalta 1760–1780. Sitä tutkittiin DDR:n tiedeakatemiassa 1970-luvulla, mutta se on ollut nyky-yleisölle tuntematon vuoteen 2011, jolloin kansainvälinen tutkijaryhmä ilmoitti murtaneensa salakirjoituksen. Käsikirjoituksessa on abstrakteja symboleja ja niiden ohella kirjaimia kreikkalaisesta kirjaimistosta sekä useimmat latinalaisten aakkoston kirjaimet. Ainoat selväkieliset tekstit kirjassa ovat sen lopussa oleva "Copiales 3" ja esilehdellä oleva "Philipp 1866". Philippiä pidetään käsikirjoituksen omistajana.

Tekstin purki huhtikuussa 2011 nykyaikaisen tietotekniikan avulla Kevin Knight Etelä-Kalifornian yliopistosta yhdessä Uppsalan yliopiston Beáta Megyesin ja Christiane Schaeferin kanssa. He totesivat sen olevan monimutkainen korvaussalakirjoitus.

Selväkielisen tekstin kirjaimet oli koodattu vanhoin aksentoiduin latinalaisin kirjaimin, kreikkalaisin kirjaimin ja symbolein, kun taas aksentoimattomat latinalaiset kirjaimet osoittivat vain tyhjiä välejä. Tutkijat havaitsivat, että alun 16 sivua kuvailevat jonkin salaseuran initiaatioseremoniaa, nimittäin Wolfenbüttelin "okkultistista veljeskuntaa". Samanlainen käsikirjoitus on tallennettuna Staatsarchiv Wolfenbüttelissä.

Dokumentissa kuvataan initiaatiorituaalia, jossa ehdokasta pyydetään lukemaan tyhjä paperi, ja kun hän sanoo, ettei pysty lukemaan, hän saa silmälasit ja kehotuksen yrittää uudestaan, ja taas uudestaan pyyhittyään silmänsä kankaaseen, jonka jälkeen seuraa "leikkaus", jossa nypitään toinen kulmakarva.

Lähteet:
Copialen käsikirjoitus - Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39