Pyhä veri, pyhä Graal
          

19.4.2017

Pyhä veri, pyhä GraalHoly Blood, Holy Grail

Pyhä veri, pyhä Graal (engl. Holy Blood, Holy Grail) on Michael Baigentin, Richard Leighin ja Henry Lincolnin kiistelty kirja, joka perustuu pääosin Pierre Plantardin huijaukseen Prieuré de Sion (Siionin veljeskunta).

Pyhä veri, pyhä Graal ilmestyi alun perin englanniksi Britanniassa Jonathan Capen kustantamana vuonna 1982. Suomeksi se ilmestyi Tarmo Haaralan suomentamana ja Bazar Kustannus Oy:n kustantamana vuonna 2005.

Kirja esittää hypoteesin, jonka mukaan Jeesusta ei ristiinnaulittu, hän meni naimisiin Magdalan Marian kanssa ja sai perillisiä, joista myöhemmin polveutuivat Ranskan merovingit. Väitteen mukaan nykyisinki joukossamme olisi ihmisiä, joiden sukujuuret johtavat Jeesukseen.

Historioitsijoiden ja yliopistomaailman reaktio kirjan keskeiseen väitteeseen oli melkein poikkeuksetta kielteinen. Yliopistotason historioitsijoiden mielestä suurin osa väitteistä, vanhoista mysteereistä ja salaliittoteorioista, jotka on esitetty tietona, ovat näennäishistoriaa.

Kirjailija Dan Brown viittasi näihin tarinoihin menestysromaanissaan Da Vinci -koodi ja käytti niitä kirjansa tärkeimmissä juonikuvioissa. Kirjan yksi päähenkilöistä Teabing oli anagrammi Baigentista. Kirjan Pyhä veri, pyhä Graal kirjoittajat Baigent ja Leigh haastoivat vuonna 2006 Brownin oikeuteen syyttäen tätä plagioinnista. Syytteet menivät kuitenkin nurin.

Lähteet:
Pyhä veri, pyhä Graal - Wikipedia
Teemu Hotti, Maailmanlopun maisemissa. Helsingin Sanomat 5.8.2011 sivu B 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenteissa on moderointi käytössä. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista.

Tietoa

Täysikuu 2022  Pörssikurssit  Tietoa

Otamme vastaan kokemuksia

Onko sinulla oma mielenkiintoinen kokemus jaettavaksi lukijoillemme?

Mikäli sinulta löytyy jännittävä/mielenkiintoinen kokemus, niin lähetä yhteydenottolomakkeella viestiä.

Otamme lomakkeen kautta vastaan myös palautteita
ja juttuvinkkejä.

Ota yhteyttä

Mannerheimintie 39